top of page

EVENTS

oxqw-ejtefy-razvan-narcis-ticu.jpg
alex-geerts-NuO6iTBkHxE-unsplash.jpg
steve-johnson-ieHjFj4lZvo-unsplash.jpg
63664b739e78fb721525358b43e5573f.jpg
43604293_486228051854474_278335816467270
52655851_10156868375413376_4527365674284
45378680_2063433263718395_45604475568023
30713977_2090640584593684_14425781878579

REMEMBRANCE, TRAUMA TRANSMISSION &

EXPERIENTIAL LEARNING,

interdisciplinary symposium
27 -29 May, Turku/Finland

Wed 29.5.  16.45-18.15

Invitations and equality - Introduction to TCTSY- Trauma Center, Trauma Sensitive Yoga facilitation language,

practical workshop

 

KIRJOITTAMISESTA HYVINVOINTIA- KROONISEN KIVUN RYHMÄ

Kirjan talo, Turku

Ke 12:00 - 13:30

13.3., 20.3., 27.3, 3.4. ja 10.4.

LUOVA KIRJOITTAMINEN JA TCTSY-HARJOITUS

Turussa kokoontuu maalis- ja huhtikuussa ryhmä, jossa kirjoitetaan ja kuunnellaan kehoa. Kurssi sopii kroonisen kivun kanssa eläville aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita kirjoittamisesta ja kivunhoidon rinnalle koottavista kivunhallinnan tukikeinoista.

Kipu voi johtua monenlaisista syistä, kuten sairaudesta tai tapaturmasta.Pitkittynyt kiputila voi olla jatkuva tai ilmetä toistuvina kipukohtauksina. Kirjoittaminen on oiva keino tarkastella mielen ja kehon tuntemuksia. Luova kirjoittaminen ja sanallistamisen harjoittelu tarjoavat välineitä kipu- ja sairauskokemusten jäsentelyyn ja käsittelyyn.

 

Kivusta ja siihen liittyvistä tunteista keskustellaan ryhmässä, mutta kenenkään ei tarvitse jakaa ohjaajille tai muille ryhmäläisille henkilökohtaista sairaushistoriaansa. Kirjoitetun materiaalin saa pitää itsellään, eikä tekstejä tarvitse lukea ääneen muille – niistä keskustellaan ryhmän toivomalla tavalla. Ryhmä pidetään turvallisena tilana, jossa osallistuja voi rentoutua ja keskittyä kuuntelemaan itseään, ympäristöään ja vertaistovereitaan.

 

Taiteellisen ja kielellisen ilmaisun keinoja kehitetään osallistujien omista lähtökohdista. Aiempaa kirjoittajakokemusta ei tarvita, eikä osallistujilta edellytetä tavoitteellista taiteellista työskentelyä. Kurssille voi tulla hakemaan kirjoittamisesta vain hyvinvointia tukevia välineitä. Kurssi kuitenkin sopii mainiosti myös sellaisille kirjoittajille, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään kipuun liittyviä kokemuksiaan taiteen tuottamisessa.

 

Tapaamisiin kuuluu kirjoitustyöskentelyn lisäksi TCTSY- traumasensitiivisen joogan harjoitus, jonka jokainen voi tehdä itselleen sopivalla tavalla ja esteettömästi, istuen tai maaten. Tilassa on tuoleja ja tyynyjä. Voit ottaa mukaan myös makuualustan, viltin tai jotain muuta, joka tekee kehollisista harjoituksista ja tilassa oleskelusta mahdollisimman miellyttävää.

TCTSY- Trauma Center, Trauma Sensitive Yoga- traumasensitiivinen jooga on toipumisen tuki, jotta omassa kehossa ja elämässä olisi turvallisemman tuntuista myös haastavien kokemusten kanssa. Harjoitus tukee kehoa saamaan palautumisen hetkiä ja toipumaan kehomuistiin mahdollisesti jääneistä reaktiotavoista tai tuntemuksista. Metodi perustuu neurologiaan, traumateoriaan ja kiintymyssuhdeteoriaan ja ihmisten kokemuksiin.

Harjoituksessa käytetään joogan liikkeitä, mutta ei pyritä mihinkään tiettyyn muotoon tai liikkeeseen. Voit harjoituksessa valita mitä tai miten teet- tai olet tekemättä. Voit rauhassa ja selittämättä etsiä itseäsi parhaiten hyödyttävää hetkeä.

Kurssin osallistumismaksu on 70€ / 50€ (alennettu hinta työttömille, opiskelijoille, eläkeläisille, sairauspäivärahalla tai kuntoutustuella oleville sekä Suomen Kipu ry:n jäsenille). 

Kurssimaksun voi maksaa kahdessa erässä (mainitse tästä ilmoittautumisen yhteydessä).

Ilmoittautuminen: elina.laine@sanalaineet.fi.

 

Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Paikkoja on rajoitetusti, sillä ryhmäkoko halutaan pitää maltillisena.

 

Kurssille ovat tervetulleita erilaisissa elämäntilanteissa olevat ihmiset, mutta kurssi ei sovellu aivan tuoreen sairastumiskokemuksen käsittelyyn eikä akuuttiin kriisiin.

 

Kurssin järjestävät ryhmässä kirjoittamisen ohjaajana toimiva Elina Laine ja kehollisista harjoituksista vastaava TCTSY-ohjaaja Hanna Dufva.Yhteistyössä:- Suomen Kipu ry- Kirjan talo – Bokens hus ry

 

 

 

LEPOHETKI

12.-13.1.2019 Turku, Kirjan talo

Lepohetki-viikonloppu sisältää ”joogaa jokaiselle keholle”- traumainformatiivista hathajoogaa (1h/päivä), yinjoogaa (1,5h/pvä) ja luovan kirjoittamisen harjoituksia. 

Kurssin joogahetkiin voi osallistua omasta lähtökohdastaan kaiken kehoisena. Harjoituksissa on mahdollisuus huomioida ja tutkia omia tarpeita ja rajoja kaikessa rauhassa, joten omaa sen hetkistä kapasiteettiaan ei tarvitse ryhmän eikä ohjaajan mieliksi alittaa eikä ylittää. Yinjoogaa harjoitetaan yleisesti lattiatasossa, mutta jos se ei sovi, myös tuoli-yin on mahdollista. Hathajoogaan voi osallistua tuolilla, lattiatasossa tai seisten. Harjoitukset on suunnattu tukemaan palautumisen mahdollisuuksia.

Luova kirjoittaminenkin voi olla tapa levätä elämän keskellä. Luovuus voi herättää aisteja, elämänhalua ja iloa esiin kiireen, väsymyksen tai muiden olosuhteiden takaa. Stressaantuneena harva on parhaimmillaan ja uupuneena mieli voi mennä putkeen, jossa vaihtoehtoina on nähdä valoa vain kahdesta päädystä. Luovuudella voi lisätä vaihtoehtojen määrää, laajentaa elämää ja parantaa ihmissuhteita, kykyä kuunnella ja kohdata. Kirjoittamisella voi myös lisätä omaan elämään niitä asioita, joita tarvitsee: hiljaisuutta, pehmeyttä, jämäkkyyttä, hupsuttelua, yllätyksiä, kysymyksiä, vastauksia, muutoksia, pysyvyyttä… Kokemus tai kokemattomuus kirjoittamisesta ei ole este, eikä luova kirjoittaminen vaadi kieliopillisia taitoja.

Mukaan kurssille voit ottaa: liikunta-, makuu- tai jooga-alustan, lämmintä vaatetta ja kirjoitusvälineet. Voit halutessasi ottaa myös viltin joogaharjoitusten loppurentoutuksiin.

Vapaaehtoisena ennakkotehtävänä: Mistä kirjallisesta hahmosta tai henkilöstä pidät? Onko joku, jonka kanssa haluaisit viettää aikaa?

Tervetuloa mukaan!

Taide- ja joogaohjaajana: Hanna Dufva, 
teatteri-ilmaisunohjaaja ja sertifioitu TCTSY-F Trauma Center Trauma Sensitive Yoga -ohjaaja (tctsy.fi).

Ajankohta: 12.-13.1.2019 klo 11-16

Paikka: Kirjan talo, Turku
Hinta: 150€
Alennukset: Opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset -50%
Kirjan talon jäsenet: -50%

Voit ilmoittautua osoitteeseen:

kurssit.kirjantalo@gmail.com

 

TILAA OIVALTAA - LUENTOSARJA

12.5.2018 klo 12–13.30 Turku, Joogakerttuli

 

Mikä on kehomuisti ja miksi osa muistoista tallentuu keholliseksi? Miksi osa muistoista on enemmän sanoja ja joitakin on vaikea pukea sanoiksi? Mitä tarkoittaa, jos kehollisen tunnin ohjaaja puhuu kehomuistin purkamisesta tai miksi joskus liikkuessa voi yhtäkkiä naurattaa tai itkettää ilman syytä? Miksi rohkeutta täytyy joskus herätellä, mutta pelot heräävät itsestään?

Osa muistitapahtumasta keskittyy aivoihin, mutta hermoston ja hormonien välityksellä muistiin osallistuu koko keho ja vaikka muisti toimiikin meidän kannaltamme joskus ehkä epämieluisasti, muistitoiminnon tavoitteena on kehon logiikassa sama kuin kaikilla muillakin perustoiminnoilla: pitää meidät hengissä. 

Muisti on mielenkiintoinen ja laaja tutkimuskohde ja kaikkea ei vielä tiedetä. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Tällä luennolla muistia lähestytään ohjaajantyön ja traumateorian näkökulmista.

Joogakerttuli, Kerttulinkatu 31 b, Turku

www.varaaheti.fi/joogakerttuli

Hinta 15 € (sisältää teetarjoilun)

joogakerttuli.fi

bottom of page